Heerenleed is een Nicholson 48, gebouwd in 1979 op de beroemde werf van Camper & Nicholson in het Engelse Gosport.
ouderwets De Nicholson 48 is een typische ouderwets-Engelse zwaargewicht. Er zijn er in totaal 42 van gebouwd. Heerenleed is bouwnummer 40. De Nic 48 was voor ons een heel bewuste keus. We hebben graag een jacht met een rustig vaargedrag op zee. Onze vorige boot was een Nicholson 35, met een vergelijkbare configuratie van het onderwaterschip. Daarom wisten we wat we van de Nicholson 48 konden verwachten en we kenden de belangrijkste constructie-eigenschappen. Het is een echte S-spant met ingekapselde loodballast. Het jacht heeft een kitstuig met een vrij grote bezaan. Dat is minder gunstig voor aan-de-windse rakken, omdat de bezaan dan in de turbulentie van het grootzeil terecht komt. Maar het is wel een tuigage die met een kleine bemanning gemakkelijk te hanteren is. Een goede kits komt het best tot haar recht op alle koersen tussen bij-de-wind en bakstagswind. Heerenleed is geen snelheidsmonster, maar met de juiste zeilvoering presteert ze uitstekend. In een kruisrak kan ze goed 8 knopen halen. Ook bij licht weer blijft ze lopen. Maar het is bij een dergelijk toerjacht belangrijk te investeren in de juiste licht-weer-zeilen. Bij Heerenleed zijn dat een asymmetrische toerspinnaker ter grootte van een voetbalveld, een lichtweer-genua en een bezaan-stagzeil. Dit laatste is een echt handig zeil dat het goed doet op koersen vanaf halve wind. We gebruiken het vaak.
uitvoeringen We hebben een paar Nicholson 48 uitvoeringen gezien. De meeste hadden de kombuis aan stuurboord in de salon. Ongezellig, met een soort put ervoor waarin ja aan het aanrecht stond. Heerenleed is een van de weinige Nicholsons 48 met de kombuis net iets voor de grote mast. Dat laat de salon vrij voor zitruimte, en geeft een veel gezelliger aanblik dan de andere versie. Het interieur van Heerenleed is heel gerieflijk. Van voor naar achter hebben we de gastenhut, dan aan stuurboord de kombuis met er tegenover aan bakboord een natte cel met toilet en douche, daar achter de ruime salon, dan komt de kuip die bij Heerenleed overdekt is (wat een luxe, schaduw bij heet weer en beschutting bij rotweer) en daarachter de achterhut, die we zelf hebben geannexeerd, en die beschikt over een dubbele kooi, een enkele zeekooi, een aparte natte cel met nog eens een toilet en een douche. Ideaal als er gasten zijn, ieder zijn eigen natte cel.
techniek Onder de kuip is de motor geplaatst, een 80 PK Perkins 4236. Onder de kuipbank aan stuurboord is een binnendoor-verbinding tussen de salon en de achterhut. Daarin was nog een slaapplaats gebouwd, die wij hebben veranderd in een hangkast en een kast waarin de wasmachine (een kleine 4 kilo Candy automaat) en de magnetron een plaats vinden.
De kuip kan met canvas met daarin grote kunststof ruiten worden dichtgemaakt. Ideaal voor in de winter. Niet alleen een perfecte luchtsluis, maar ook een extra leefruimte waar we dan een aparte oliekachel kunnen zetten om een ruimte te hebben met volop daglicht en uitzicht.
Voor de warmte binnen zorgt tegenwoordig de goede oude Zibro. Als het erg koud wordt zetten we nog een ventilatorkachel erbij. Sinds we niet meer het jaar rond aan boord wonen is een centrale verwarming, zoals we die in de eerste tien jaar hadden, niet meer nodig en een te groot gewicht om mee rond te varen.
Warm water komt uit een 45 liter boiler.
We koken op propaangas met Italiaans driepitsfornuis met oven.
Hi, jullie horen het vast vaker maar wat een prachtig schip en leuk geschreven verslag!
We horen het inderdaad vaker. Maar het is ook zo: een mooie klassieke oude dame. We hebben wat wind nodig, maar vanaf een knoop of tien zeilt ze geweldig.